Werk je in HR? Zo maak je snel carrière

artikel

Als je ambitieus bent, dan ben je waarschijnlijk ook een tikje ongeduldig. Het liefste wil je die functie van HR Businesspartner morgen al op je LinkedIn hebben staan. Maar heb je ook wat realiteit in je, dan snap je dat je wel wat moet doen om je doel te bereiken. We hebben 2 scenario’s voor je uitgeschreven. Die hebben we niet uit onze duim gezogen, maar ze zijn gebaseerd op de praktijk.

Scenario 1 – De klassieker

Jij hebt er duidelijk zin in. Met je studie nog vers achter je, stap jij ietwat onzeker, maar zeker niet minder ambitieus de wereld in. Jouw frisse blik, leergierigheid en veranderkracht, daar zou iedere organisatie meer dan blij mee moeten zijn. Je gaat dus solliciteren, maar al snel heb je door dat je bij veel organisaties niet eens op gesprek komt. Je hebt te weinig ervaring voor de baan die je wil hebben. Maar niet getreurd, jij bent een doorzetter. Dus… uiteindelijk vind je een baan die je leuk lijkt! Een baan met toekomstperspectief – althans dat beloven ze.

En alhoewel deze organisatie het waarschijnlijk echt goed met je voorheeft, hebben de mensen in het team het ook gewoon ontzettend druk. In de vliegende vaart van het HR-team is maar weinig tijd voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je wil meer, je wil strategisch aan tafel. Maar die gave klussen, die liggen toch vaker op het bureau van een ander teamlid dan bij jou.

De eerste jaren vliegen voorbij. Je bent de vraagbaak voor managers en medewerkers, je regelt dat de CAO wordt doorgevoerd, updatet systemen, zorgt voor correcte uitvoering van het personeelsbeleid, en je denkt af en toe mee over nieuw beleid. De dynamiek van het team zorgt voor een hoge werkdruk.

Je hebt geluk, want je hebt een manager die oog heeft voor jou. Dus je volgt een paar opleidingen en krijgt een training voor je persoonlijke ontwikkeling. Deze passen redelijk bij jou, maar echt maatwerk is het niet – de meeste trainingen ben je na 3 weken weer vergeten. Je zou zelf wel iets willen kiezen, maar ja.. zoveel budget is er niet, je bent dankbaar voor wat je krijgt.

Je maakt promotie, werkt toegewijd aan een project en heel langzaam ontwikkel je jezelf. Totdat op een dag, na een jaar of 10 je zover bent. Je solliciteert op een baan voor HR Businesspartner.

 

Scenario 2 – De carrière-versneller

Pfoe zeg, wat een spannende keuze. Je hebt besloten om jezelf aan te melden als HR Versneller. Een intensief werk- en opleidingstraject voor HR-professionals. Je hebt er zin in, en ietwat onzeker, maar zeker niet minder ambitieus stap jij je eerste dag binnen op het thuishonk in Loosdrecht. Je krijgt een warm welkom en leert je collega’s kennen. De mensen die net als jij dezelfde keuze hebben gemaakt. Die kozen voor een kickstart van hun carrière. Die net als jij heel graag een verschil willen maken, voor organisaties én de mensen die er werken. Die zin hebben om zichzelf te ontwikkelen, en daarvoor in zichzelf investeren. Een inspirerend clubje waar jij vanaf nu bij hoort.

Na een paar dagen start je eerste opdracht. Wow! Wat een gave opdrachtgever, je weet dat je hier nooit aan tafel was gekomen via een sollicitatie. Maar als HR Versneller zit je hier maar mooi. Vol trots vertel je het thuis, en natuurlijk deel je de blijdschap met de andere versnellers – want wie snapt dat gevoel nu beter?

Het eerste jaar werk je aan verschillende opdrachten bij bedrijven, daarnaast volg je doorlopend opleiding en coaching. Je werkt aan je softskills, krijgt meer zelfvertrouwen, leert plannen als een pro, leert hoe je goed kunt adviseren en je ontwikkelt een gezonde werkmentaliteit. Je ervaart dat je collega’s er voor je zijn, op momenten dat het goed gaat, op de momenten dat je iets te leren hebt, en ook als het even (drol-emoji) gaat. Het is fijn om deze mensen om je heen te hebben, ze inspireren je, begrijpen de tegenstrijdigheden van het vak, ze begrijpen jou.

Het tweede jaar zit je niet stil. De opdrachten lopen, en daarnaast verdiep jij jezelf in de fijne kneepjes van het HR-vak. We leiden je op tot HR-adviseur. Inspirerende professionals uit de praktijk delen hun kennis met jou. Je voelt je gezien en gewaardeerd. Het is echt altijd waanzinnig interessant, de cases die je tegenkomt bespreek je met je collega’s tijdens intervisie zodat je leert van elkaar.

Het derde jaar is het zover. Hier heb je de afgelopen 2 jaar naartoe gewerkt, je start de opleiding tot HR-Businesspartner. Zodat je straks, als je klaar bent, vol vertrouwen aan de slag kunt. Bij een van die leuke opdrachtgevers die je afgelopen jaren hebt ontmoet of ergens anders. Het is aan jou. We hebben je alles geleerd wat we weten, en wellicht nog meer. Je hebt gelachen, heel soms een traan gelaten, jezelf kwetsbaar opgesteld en (werk)vrienden voor het leven gemaakt. Je had het niet willen missen.

En nu stap je opnieuw de wereld in, vol zekerheid. Om die ene stoel aan de tafel te claimen. Die plek waar jij meepraat, waar je verschil maakt als het gaat over de toekomst van de organisatie en de mensen die er werken. Je bent oprecht trots op dat wat je de afgelopen 3,5 jaar hebt bereikt.

 

Wil je carrière maken in HR? Overweeg ons leer- en werktraject. Je leest er hier alles over.