Valkuilen van remote werken

artikel

Het gebrek aan ademruimte en dat beruchte takenlijstje. De agenda’s lopen steeds maar vol en iedereen springt met één muisklik van de ene in de andere vergadering. Wanneer ik de vraag stel waar ze mee bezig zijn op een dag, dan is het antwoord ook vaak het wegwerken van taken en acties. Maar het gezamenlijk streven naar een doel of het stilstaan bij waar je het eigenlijk allemaal voor doet lijkt verder weg dan ooit. Alles moet maar gewoon gebeuren en voor een moment van reflectie is haast geen tijd meer. Maar welke koers varen we nu eigenlijk en wat is onze eindbestemming?

"Wanneer je nu even uitzoomt en jezelf gaat verplaatsen naar een jaar in de toekomst. Welk advies zou je jezelf dan geven? En waar sta je dan?"

Dit is een vraag die Hanneke van Marle regelmatig aan leiders, HR-professionals, en medewerkers voorlegt. "Ik nodig ze uit om even stil te staan bij de situatie en te reflecteren. En al snel komen zij met hernieuwde energie terug – ‘Oh, daar was ik mee bezig!’ –  en wordt het doelgerichte denken en het toekomstdenken weer opgepakt. Er komt meer rust, je vindt je prioriteiten én het werkgeluk krijgt een enorme boost. We worden geleefd door onze agenda en door al die takenlijstjes is er haast geen ruimte meer voor de relaties en de gesprekken met anderen. Met een blik op werkgeluk, vallen mij drie punten op…"

1. Allereerst… zingeving
Op het gebied van zingeving gaat het om de vraag waar je naartoe gaat. Waarom doe je de dingen die je doet? En wat drijft en motiveert jou? Door die focus op taken en acties, zijn veel professionals deze antwoorden kwijt.

2. En dit hangt sterk samen met voldoening
Wat krijg je voor elkaar en welke waardering krijg je daarvoor? Bij het wegwerken en afvinken van je takenlijstje blijkt dit eerste punt niet zo’n probleem. Ook dat kan een gevoel van voldoening geven. Maar het ontvangen van een compliment, dat schouderklopje bij het koffiezetapparaat of dat ene moment van contact terwijl je elkaar voorafgaand aan de vergadering kort bijpraat, valt grotendeels weg met het hybride werken. Vanuit huis zal iemand niet zo snel praten over de kleine successen of dat goede gesprek met een klant. Medewerkers lopen er nu eenmaal niet zo mee te koop. En wanneer je dan ook niet zo goed meer weet waar je het eigenlijk voor doet, dan wordt de voldoening van het afvinken van die taakjes ook steeds minder groot.

3. En met die voldoening ook je plezier
Pas als je weet waar je het voor doet en het ook samen doet, dan ontstaat plezier. Wanneer je stil staat bij jullie doelen als team en daar samen - in co-creatie - naartoe werkt, dan hebben we de kern van werkgeluk te pakken. Zingeving, voldoening, verbinding en plezier."