De impact van HR, nu en in de toekomst

artikel

Volgens Maarten van Beek zijn mensen het belangrijkste wat een organisatie in huis heeft. “Nothing beats talent.” En wie gaat er binnen een organisatie over mensen en talent? Juist, HR.

De impact van HR

Maarten van Beek is HR Director bij ING Bank Benelux en auteur van het boek HR Impact - De kracht van vakmanschap. In dit boek komen klassieke HR-thema’s aan bod, zoals performancemanagement, talentmanagement en leiderschapsontwikkeling. Maar ook thema’s van de 21ste eeuw staan erin, zoals robotisering, digitalisering en employee experience. Op 23 maart is hij spreker tijdens ons event De toekomst van HR.

 “HR is echt een professie. Vakmanschap, in combinatie met persoonlijk leiderschap, is volgens mij essentieel om waarde te hebben voor de organisatie. Om impact te hebben,” zei Van Beek in een interview met Managementboek in 2018, naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek HR Impact. “Werken aan vakmanschap is niet alleen een enorme ambitie, maar ook gewoon noodzaak. De ontwikkelingen gaan zó snel.”


Veranderende wereld heeft invloed op werk

En dat is waar. Sinds het verschijnen van het boek in 2018 veranderde er veel in de wereld om ons heen. Het afgelopen jaar kregen we bijvoorbeeld te maken met de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. En daarvóór natuurlijk de coronacrisis. Verschillende ontwikkelingen die veel invloed hebben op organisaties en op werk. Zo zorgde corona ervoor dat veel organisaties sneller gingen digitaliseren en dat thuiswerken veel gemakkelijker ging. Nu we weer naar kantoor kunnen, blijft bij veel organisaties hybride werken de norm. “Vroeger waren we terughoudend in het thuiswerken. Maar we hebben een enorme slag gemaakt met digitalisering en nu gaat dat goed,” vertelde Van Beek in september 2022 aan PWnet. Bij ING is 50-50 nu het nieuwe normaal. Corona heeft er ook voor gezorgd dat welzijn van medewerkers meer aandacht heeft gekregen bij de bank. “Well-being is voor ons altijd al belangrijk geweest. Maar tijdens de coronacrisis zagen we dat het nog belangrijker is. We vinden het belangrijk dat je tijd en flexibiliteit geeft aan mensen.” En het effect is zichtbaar: ING ziet de ziekteverzuimcijfers dalen.


Door digitalisering moeten medewerkers blijven ontwikkelen

In zijn boek HR Impact gaat Van Beek ook in op thema’s als robotisering en digitalisering. We zien dat bepaalde vakken en beroepen door de komst van nieuwe technologieën niet meer bestaan en dat er andere zijn bijgekomen. Werknemers moeten dus nieuwe vaardigheden leren en oude vaardigheden actualiseren. “Als HR-professionals moeten we een context creëren waarin onze medewerkers voorop kunnen blijven lopen in hun eigen ontwikkeling,” zei Van Beek eerder in een interview met Manpower.


De invloed van HR

Met alle snelle veranderingen is het belangrijk voor organisaties om wendbaar te zijn. Hiervoor hebben zij de juiste medewerkers aan boord nodig. HR speelt een belangrijke rol in het optimaal benutten van menselijk kapitaal.

 

Ben jij benieuwd hoe HR vanuit vakmanschap impact kan blijven maken, nu en in de toekomst?

Op donderdag 23 maart 2023 is Maarten van Beek spreker tijdens ons event De toekomst van HR en krijgen we antwoord op deze vraag. Je bent van harte welkom. Aanmelden: je stuurt een mailtje naar mariska@ontwikkelhuis.nl.

Vol = vol